Sunday, June 20, 2010

Asbest

Zaterdag 20 juni 2010 in trouw een verhaal over asbest en het saneren daarvan.

In kort bestek komt het er op neer dat de regelgeving over astbest sanering wordt ontdoken.
als een aannemer astbest aantreft, dan moet hij dat specialistisch laten verwijderen.. dus tegen hoge, niet begrote kosten. De klant, kan of wil die kosten niet betalen en "regelt" dus iets anders met alle potentiƫle gezondheidsgevolgen van dien.

De voorgestelde maatregel is nu de huiseigenaar te verplichten bij verkoop een asbestvrij verklaring te laten afgeven. De kosten van die verklaring en de eventueel noodzakelijke sanering komen ten laste van de huiseigenaar.
Vanzelfsprekend moet asbest, vanwege het gezondheidsrisico, worden gesaneerd en moeten dit soort kosten betaald worden. De vraag is echter door wie.

Toen de huidige huiseigenaar het huis kocht was de asbest ook al aanwezig.. Toen was het Asbest echter geen probleem en mogelijk niet geconstateerd of bekend.

Asbest is ooit zeer populair geweest en het heeft lang geduurd voordat de problemen die het meebracht serieus werden genomen. In de tussentijd is het materiaal op allerlei plaatsen verwerkt. Voor het toelaten van geneesmiddelen gelden allerlei regels, voor het toelaten van plastics en bouwmaterialen bestaat zo'n controle mechanisme niet.
In de tussentijd heeft een bouwmateriaal wel tot maatschappelijke schade geleid.
We, de maatschappij, heeft dit laten gebeuren. Als de maatschappij het nu gesaneerd wil hebben ligt het voor de hand dat de maatschappij ook de kosten voor haar rekening neemt. We wisten immers niet beter!

Het is onjuist om individuele burgers, die ook niet beter wisten of konden weten, met kosten op te zadelen die voortkomen uit het gebruik achteraf gezien gevaarlijke bouwmaterialen.

No comments: